«Ακόμα και ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα υπάρχει περίπτωση να επηρεάζουν τα αναπτυσσόμενα έμβρυα, δείχνει προκαταρκτική μελέτη σε πειραματόζωα. Θηλυκοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε μικρές δόσεις γέννησαν υπερδραστήριους απογόνους με λιγότερες αναστολές.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες και είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της σύστασης που δίνουν σήμερα οι γυναικολόγοι στις εγκύους, να μην πίνουν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Όμως ο Τζόζεφ Νούνεζ, επικεφαλής της τελευταίας έρευνας, συνέστησε στην έγκυο γυναίκα του να απέχει εντελώς από τον καφέ, αναφέρει το Nature.com. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων παρουσιάστηκαν στις 16 Οκτωβρίου στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών στην Ατλάντα.

Η ομάδα του Νούνεζ εξέτασε αρουραίους των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν κάθε μέρα μια δόση καφεΐνης ισοδύναμη με ένα ή δύο φλιντζάνια στον άνθρωπο. Παρατηρήθηκαν επιδράσεις στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται μεταξύ άλλων με τη μνήμη και τη μάθηση.

Για παράδειγμα, τα κύτταρα του ιππόκαμπου απορροφούσαν λιγότερο γλουταμινικό, ένα μόριο που αυξάνει τη δραστηριότητα των νευρώνων. Και το γλουταμινικό που τελικά εισερχόταν στα κύτταρα τα ενεργοποιούσε ταχύτερα από ό,τι κανονικά.

Οι νεαροί αρουραίοι εξετάστηκαν στη συνέχεια με συμπεριφορικά τεστ. Αν και δεν έδειχναν να πάσχουν από νοητικές διαταραχές, ήταν πιο δραστήριοι και είχαν λιγότερες αναστολές από αρουραίους που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε καφεΐνη.

Για παράδειγμα, όταν οι ερευνητές τοποθετούσαν μη εκτεθειμένους αρουραίους σε ένα στενό, σκοτεινό χώρο με μια μικρή τρύπα, τα ζώα έβγαιναν έπειτα από τέσσερα λεπτά, κατά μέσο όρο. Τα εκτεθειμένα πειραματόζωα, αντίθετα, έβγαιναν από την τρύπα έπειτα από 25 δευτερόλεπτα.

Γενικά, τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στην καφεΐνη είχαν εντονότερη τάση να εξερευνούν ανοιχτούς χώρους και περνούσαν περισσότερο χρόνο συντροφιά με άλλους αρουραίους.

«Έχουμε ένα ζώο που δεν ξέρει πότε να σταματήσει» σχολιάζει ο Νούνεζ. Η ομάδα του τώρα συνεχίζει με πιο λεπτομερείς έρευνες.

                                                                                    Associated Press, 18.10.06